Zelnice

Zelnice je jedna z polévek, které mi pomůžou, když je mi špatně (fyzicky i duševně). Zahřeje a zasytí. Pokaždé se mi povede úplně jiná. Někdy ji dělám z hlávky a někdy z kysaného zelí.

Suroviny: kvalitní kysané zelí, cibule, brambory, dobrá klobása, šlehačka, trošku mouky, sádlo, koření: sůl, pepř nové koření a bobkový list, kmín, sladká paprika, špetka pálivé papriky. 

Postup: 1. Na trošce sádla zpěním nadrobno nakrájenou cibulku. Nakrájím klobásku, na kolečka, osmahnu na cibulce, podle toho jak moc je klobáska pálivá, přidám trošku papriky, přidám zelí přidám koření, chviličku dusím ve vlastní šťávě, pak opatrně přidám vodu, nedávám jí úplně hodně a vařím dokud zelí nezměkne. Po uvaření se snažím se vytáhnout všechny kuličky Nového koření a všechen Bobkový list.
2. Oloupu brambory, nakrájím na malé kousky, dám je vařit do osolené vody a přidám kmín. Uvařím je na zkus.
3. Smíchám zelí a brambory i s vodou ve které, jsem je vařila. Ve smetaně rozmíchám trošku hladké mouky. Naliji do polévky a zavařím.

Kvalita kysaného zelí je skutečně důležitá. Záleží na něm celý výsledek.
V průběhu vše ochutnávám a dochucuji a výborná polévka, která zahřeje je na světě. 


Zde je výsledek

Komentáře

Oblíbené příspěvky